Какво представлява Агресивният стил ролери скейтинг: Екстремни блейдъри


Агресив скейтинг с ролери, блейдове, блейдъри, агресивен стил кънки верт стрит скейтинг
Какво представлява Агресивният стил ролери скейтинг: 
Екстремни блейдъри
Агресив скейтинг с ролери, блейдове, блейдъри, агресивен стил кънки верт стрит скейтинг
Агресив инлайн (от англ. aggressive in-line skating); или Екстремни ролерие форма на каране на кънки (скейтинг) изпълнена на специално предназначени ролери с акцент върху шлайфане и завъртания.  Агресивни кънки трикове може да се извършва на улицата или с препятствия по рампи. Улични скейтъри извършват повече смила и пързалки, докато наземните скейтъри изпълняват и други, често акробатични трикове. Агресивни скейтъри могат да изпълняват смила с помощта на рамки и плочи от пластмаса на дъното на скейт.

Существует два направления катания : Стрит и Верт.
Стрит — каране в улични условия. Ролеристите използват градини, парапети и т.н.
Верт — катание на голяма рампа, където се изпълняват множество трикове с завъртания във въздуха.

Фристайл Jamskating и Фристайл слалома
Лесни хореографии 
за танци с ролери
Какво представлява Агресивния скейтинг 
Агресив скейтинга в Бургас

За съжаление в Бургас нямаме много добра база за този спорт. Но пък скоро се очаква изграждането на специализирана площадка с рампи. Сегашната малка рампа над Пантеона е първоначално изградена от ролеристи, а не от скейтбордисти. Тя не дава много възможности, но пък около пантеона скачаме  от стъпалата със завъртания. Минаваме ги с каране на зад и др. подобни. Въпреки всичко е интересно и поняклога провеждаме ролери уроците си там. 

Ако желаете да се запишете в специална група за тренировки по Фристайл каране и Агресивни елементи на скейтинг, свържете се с нас за информация
Агресив скейтинг с ролери, блейдове, блейдъри, агресивен стил кънки верт стрит скейтинг
Школа по ролери
Обучение за каране на ролери за всички възрасти!

Кънки, ролери, блейдове – история


Материала е подготвен със съдействието на Vertigo Изток
Илиян Памуков photo by Тихомир Рачев
Годината е 1760, изобретателят – Jean-Joseph Merlinпървият, чието име е записано в историята като създател на примитивен модел ролери с метални колелца. През следващите двеста години кънките преминават през много подобрения – като изобретяването на полиуретановите колелца, например. Спори се, че следващата голяма крачка в развитието на ролерите е направена през 50-те години на миналия век, когато сърфисти решават да махнат колелцата от кънките и да ги сложат на парче дърво, създавайки случайно скейтборда.
Като нов спорт и хоби агресивното каране на кънки придобива най-голяма популярност в Щатите. През 1991 г.Chris Edwards прави front side rail grind, който е заснет за пръв път.Снимането на клипчета е начинът, по който спортът се разпространява най-бързо и натрупва голям брой фенове. През 90-те MTV Sports имат и специални предавания само за кънки, което води до масовото популяризиране на спорта.
Людмил Дачев photo by Тихомир Рачев
През 1994-та National Inline Skate Series оргaнизират първото официално състезание, излъчено по ESPN. Състезанието преминава толкова успешно, че създателите на X-games решават да съчетаят кънки, БМХ и скейтборд в едно голямо събитие.Стартовата година за X-games е 1995-та. Кънките набират скорост и броят хора, каращи ролери, далеч надхвърля този на скейтъри и хиксъри, което от своя страна не се харесва на скейтборд индустрията и ролерите биват широко дискредитирани. През 2005-та година X-games отхвърлят кънките като екстремен спорт и ролерите отпадат от състезанието. Инвестициите се изтеглят от спорта и той става underground.
Към момента компаниите за кънки са собственост на кънкьори, а идеята се поддържа и развива изцяло на улицата. Има все още ядра от хора – пионери на спорта, които го поддържат със същата страст, както в началото, но приемствеността става само по естествен път – малките наблюдават по-големите как карат и се запалват, без медии, без звезди.
Сцената в България се развива на база видяното по X-games, допреди това хората карат двуредки. И тъй като в България няма изградени паркове, кънкьорите от началото на 90-те започват да си правят импровизирани уреди. Едни от първите имена, започнали да карат по-агресивно и да копират видяното по телевизията, са двамата рампаджии Иван Русев – Арни и Кирил Траянов, и двамата софиянци. Любовта им към кънките е все още жива и поколения кънкьори се учат от тях.
Николай Найденов photo by Камен Зафиров
Първото състезание в България се провежда в Стара Загора през 98-ма година. В същото време в САЩ се провежда първото „True street competition” – състезание на улиците, извън скейтпарковете. Този формат набира бързо популярност и в милата ни родина започва да се обсъжда провеждането на такова. Това става факт през 2002 г. Софийските кънкьори се събират около идеята за провеждане на състезание на улицата, като мълвата се разпространява доста бързо за стандартите ни, а мероприятието завършва с пълен успех и двама победители – Емо и Никола.
Идват и златните години на агресив кънките в България. Един от организаторите на първото true street competition – Марко Джара, основава „Дизастър”, асоциацията, която обедини всички кънкьори в страната.Оттогава клубът стои зад всяко едно състезание, а календарът е препълнен със събития. Едни от най-значимите са балканските стрийт състезания с гости от Русия, Сърбия, Румъния, Македония, Гърция и квалификациите за европейското стрийт състезание с участници от цяла Европа.
Не след дълго на бял свят се появяват и първите български скейт филми.Първенец е „BG-1”, отразяващ състезанието в Стара Загора през 98-ма. Но първият по-качествен филм е „D4A” на Людмил Дачев. Заедно с качеството на видеопродукцията се подобрява и стилът на нашите кънкьори. Появяват се професионални състезатели, участвали и печелили множество международни състезания. Появяват се и специализирани магазини, откъдето може да си набавиш всичко необходимо – стоки и безценни съвети. Интернет е достъпен за всички и 24/7 можеш да почерпиш капчица вдъхновение.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Най четените: