История на ролери скейтинга в България: От първите кънкьори до Фристайл слалома

История на ролерите в България 
От първите кънкьори до Фристайл слалома

Около 1986 година скейтбординга и кънките (quad кънки и ролери) набират популярност и много тийнейджъри се запалват по тях! Комсомола, за да държи под контрол тези дейности със "западно" влияние, решава да подпомага вместо да забранява. Между 1986-1988 година са построени уреди и рампи в София, Варна и Бургас.

По това време има 4 стила - стрийт, което беше скокове, грайндове и т.н. като днешния стрийт; freestyle, което е нещо като свободен танц със баланси на различни колела, слалом, за който имаше построени рампи за засилване, и рампа!

Рампата в Бургас се открива през 1988 година. Тогава в Бургас е имало около 10-12 човека, които карат на рампа всеки ден. Рампата е направена от кънкьорите (ролеристите) и разбирасе се ползваше много повече от кънкьорите отколкото от скейтбордистите.

От 1987 се организират ежегодни състезания в София, Варна и Бургас, но кънките на рампа винаги са били основно демонстрация. Най-голям бум на кънките на рампа има около 1990 година, когато повече хора започват да карат, понеже вече всички имат от кого да се учат.

През 1989 година десетина кънкьора от цяла България са изпратени за "обмяна на опит" в Италия. Треньорите се опитват да учат Българската група на базовите техники за каране, но за съжаление Българие твърдо се противопоставят и си правят само слайдове и агресив. Така и до днес в Българиа има самоуки ролеристи от миналото, които се противопоставят на организираното обучение по ролери.

Така, поради липсата на масово обучение от 1991 нещата  започват да замират и вече не се правят състезания. До 1995-6 година положението съвсем замира. През 1999 година е поставена рампата на Паметника и идват малко повече хора с блейдове, но и това не довежда до масово развитие. Едва след 2006 в българия навлиза Фристайл слалома, който променя нещата.

Фристайл слалома в Бургас

В очите на страничните наблюдатели Фристайл слалома е по-красив и привлекателен от Агресивния стил за каране на ролери. Най-вече той е много по-безопасен. От друга страна всеки може веднага да започне с началните техники, дори да е начинаещ ролерист.

В София фристайл слалома се развива от няколко години, но в Бургас първите стъпки са чак през  лятото на 2011. Причината, Морската градина е с нова и хубава настилка. Уникалното за Бургас е, че първите които започват да тренират фристайл са деца.

След Ролери феста през Август се появяват още няколко човека, които карат фристайл .Събира се група деца и родители, които искат да тренират. Тренировките са по инициатива на Семеен център "Роса". Така до края на лятото започва да се оформя началото на школата в Бургас.

Малките ролеристи от  Бургаската Школата по ролери
чакат реда си на Националното състезание. 
През 2012 нещата набират сила и на тази основа дори е регистриран ролери клуб. Само за летния период школата обучава над 100 деца. Хората виждат, че има кой да обучава децата им и всекидневно довеждат нови и нови начинаещи, които за първи път стъпват на кънки.

Родителите наблюдават как децата им за броени дни, буквално започват да летят и учат всякакви трикове. Така започват да се включват и самите родители. Карането на ролери се превръща в семейно занимание, сериозен тренинг и невероятно удоволстви съчетани заедно.

Това е уникален Бургаски феномен с подобие само всред Русенските ролеристи. В София и Варна фристайл слалома се практикува от години, но никой не тренира масово нови хора всекидневно, още по-малко деца до 2013 г., когато най-после те последваха примера на Ролери Школа Бургас; там карането на ролери бе по-скоро индивидуално, отколкото семейно занимание; Вместо много трениращи деца, там децата ги смятаха за пречещи; Вместо организирани тренировки, там всеки се учи самостоятелно, каквото прихване от другите - което работи при много малък брой и то само при по-голями тинейджъри.

Школата по ролери в Бургас разбива много от старите концепции. Оказва се, че при сериозни тренировки с треньор развитието е много по-бързо и ефективно. Трикове, които се усвояват самостоятелно за повече от година биват научавани от деца, които преди месец не са могли дори да се закрепят на ролерите. Грешки, които дори дългогодишни ролеристи правят, се изчистват още в началото, като се поставя правилна основа за бъдещо развитие.

По време на състезанието, част от Националния ролери фест, Бургас участва с около 30 деца. Но това е малка част от децата които тренират. В споделяне с участниците от другите градове разбираме, че там почти няма деца, които да карат фристайл слалом.

Визията на Бургаската школа по ролери е не просто да събира деца, които да прекарват приятно и се шляят заедно за да губят време. Целта ни е младежта да се отдели от лошото поведение, да намери целенасочено занимание, което по никакъв начин да не се асоцира с цигари, алкохол, празни клюки и подигравки към възрастните.

Резултатите абсолютно отговарят на тази визия. Родители и деца карат заедно. Създава се атмовфера на доверие, уважение, подпомагане. Децата не се присмиват на учещите се възрастни, а сърдечно помагат. Децата се научават как да спортуват съвместно без да влизат в комфликти. Дори по време на "хокея с ролери" не се получават никакви конфликти и инциденти.

По всичко изглежда, че този Бургаски феномен започва да заразява и другите. Участието на най-добрите деца, фристайл ролеристи, в Бургас търси своя талант 2014 и България търси талант, предполагаме ще предизвика още по голямо разпространение на този прекрасен ролери-спорт; 'Класическия фристайл слалом'.

НОВИНИ: Вечер на ролерите в Бургас - кънкьори от цялата страна в Морската градина 

2Фристайл слалом с ролери и успешното му развитие в Бургас

Школа по ролери Бургас: Какво ще учим този месец

Какво е треньор за частни уроци по ролери?

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Най четените: