Национално първенство по ролери Монтана: Бронзов медал за Йонсу

Ролери Монтана - Световна Слалом Федерация, Ролери Школа Бургас Сансу и Йонсу
Бронзов медал за Йонсу в Монтана

Дете на 13 победи в няколко кръга, за да влезне в челната тройка в съревнование с възрастни

За втори път в България, в начало на май, се проведе състезание към Световната Слалом Федерация. Бургаските ролеристи Сансу и Йонсу, от Ролери Школа Бургас, се представиха изключително на това международно ролер състезание в Монтана.

Събитието бе съвместно с Montana Spring Sessions, на което България е домакин за седма поредна година. В нея взеха участие над 50 от най-добрите кънкьори в различните стилове (Агресив, Рапма, Слалом). Имаше майстори на слалома от цяла България, Русия, Унгария, Австралия, Швейцария, Англия и др.

Участваха и бургаските майстори на слалома Сансу и Йонсу, които много бургазлии неведнъж са виждали да тренират в Морската градина. Те се състезаваха наравно с по-възрастни и доста по-опитни от тях участници.

Спийд слаломът е дисциплина, в която участниците за максимално бързо време трябва да минат на един крак между подредените в права линия конуси. Йонсу елиминира бивш шампион на България в дисциплината Спийд слалом и успя да си завоюва трето място на финалите.

„Времето, за което Йонсу премина през състезанието за спийд слалом, се доближава до това на рекордьори от световни първенства. Той преодоля препятствията за около 5,7 секунди. Обикновенно започват от 4,9 - 5,10, след което смаляват. Сигурен съм, че ако на нямаше международни участници на това състезание, Йонсу щеше да победи всички.“, коментира бащата на момчетата, който е техен личен треньор.

В дисциплината Батъл слалом бургаските ролеристи също се представиха по добре от очакванията ни. „При батъл слалома състезателите правят най-сложните трикове около конуси в рамките на 30 секунди и съдиите оценяват техниката им. Сансу и Йонсу бяха в група с международни състезатели, които са много добри и са се специализирали само в тази дисциплина. Това не е нашата дисциплина и не сме се борили за финалите, но за нас е невероятна гордост, че и двамата успяха да елиминират представител от Молдова правещ трикове от А класа. Те още не са на това ниво, но победиха по точки и така взеха 2ро и 3то място в групата си. За съжаление нямаше състезания в дисциплината „класик“ и „синхрон“, където е тяхната най-голяма сила. За това се изискват много съдии, а към Световната федерация в България все още няма обучени такива.

Да не забравяме, че миналата година в Европейско първенство в Чехия, за първи път Българин се класира в първите 16 състезатели, които отиват на финалите. Това беше Йонсу (12 г.) . Българин никога не бе постигал това, а сега го направи малко дете в надпревара срещу възрастни. Накрая той се надпреварва срещу европейски шампион по спийд слалом от Италия, който го победи с минимално време.

Освен Сансу и Йонсу, на състезанието в Монтана за първи път се включва и Дарин, който е третият син на Юлиан в тяхното голямо ролер семейство. Надеждите и бъдещи амбиции на баща им са от догодина и другите му двама сина – Дарин и Алин, да вземат активно участие на състезания.

Наградите за победителите бяха осигурени от SEBA, а за първите места в дисциплините за стрийт и рампа, се погрижиха от Vertigo Skates.

Специален гост и съдия на Montana Spring Sessions беше Игор Шереметиев – един от най-значимите слалом кънкьори и шампиони по фристайл. Чуждестранното участие обаче не спира дотук – слалом кънкьори дойдоха от Австралия и Унгария, а също и страхотната Даня Аман от Швейцария, която кара невероятно на „голямото синьо“ и отнесе първото място.

Резултатите от състезанията:

Снимка с шампион по фристайл, Игор Шереметиев

Speed Slalom men:
Sandor Duma (Hungary)
Emil Belev (Bulgaria)
Yonsu Marianov (Bulgaria)

Speed Slalom women:
Natalie Ujuk (Australia)
Gabriela Dobreva (Bulgaria)
Anna Horvath (Hungary)

Battle men:
Sandor Duma (Hungary)
Emil Belev (Bulgaria)
Vladimir Vlaev (Bulgaria)
Konstantin Karidov (Bulgaria)

Йонсу със своята награда – 3-то място по спийд слалом
Battle women:
Natalie Ujuk (Australia)
Velislava Blagoeva (Bulgaria)
Desislava Latinova (Bulgaria)
Anna Horvath (Hungary)

Street:
Pavel Kristov (Bulgaria)
Evgeni Gerov (Bulgaria)
Yulian Arsov (Bulgaria)

Vert:
Dania Amman (Switzerland)
Peter Damianov (Bulgaria)
Georg (Russia)

HERO of the day:
Lubomir Boyanov (Bulgaria)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Най четените: