Ролерфест


Първия национален фестивал на ролерите

Ролери фест Бургас - 2012
Бургас стана домакин на Първия национален фестивал на ролерите. Проявата, която продължи през двата поредни почивни дни, започна на площада до Пантеона в Морската градина. Организатори са Спортно сдружение Ролер клуб-Бургас и общината.

Ентусиастите на ролери се включиха в обиколка на града.В развлекателното спортно събитие бяха включени демонстрации на майстори на ролерите, както и състезанията за най-малките любители на ролери-спорта.


1-во място за момчета 9 до 13 г. възраст в съревнованието за Класически стил-слалом

Знаменателното бе, че Бургас участваше с най-много малки деца ролеристи. Децата на възраст от 4 до 10 години преобладаваха поради развитата това лято ефективна школа по ролери в която всекидневно по няколко деца се научават да карат. За седмица - две децата дори започват да правят някои доста сложни трикове на конусите.

Школа по ролери - Бургас

РОЛЕРФЕСТ РУСЕ 2014: Сансу и Йонсу 
Какво ще тренират Сансу и Йонсу след България търси талант
Бургас е уникален в това отношение. Ако в много от другите Български градове почти няма деца, които да карат фристайл слалом, то в Бургас те доближават стотина. От тях към 30 участваха във организирания ролери фест. Най-малката 4 годишна участничка спечели специална награда - ролери. Ето и видео от ролери съревнованието за момчета от 9-13 годишна възраст.


Победителите в съревнованието с ролери на късо разстояние за момчета от 9 до 13 годишна възраст.

Жалко е че в градове, като София и Варна, в които от години има практикуващи фристайл слалом не се обучават много деца. Фристайл слалома може да се превърне в нещо по-масово и достъпно за всички желаещи, ако има треньори и организирано обучение. В много други държави има силно развити школи по фристайл слалом, които обучават стотици в този красив ролер-спорт.

Всекидневното и непрестанно обучение на деца и родители в карането на ролери е трудоемко и изисква много саможертви, време, постоянство и лични инвестиции, но пък е нещо което си заслужава. Школата в Бургас доказва, че дори и без инвестиции от страна на общината това е възможно. Ако тази година бяха обучени близо 200 възпитаници на школата, то в близките години Бургас ще има стотици обучени ролеристи.Русе е другият Български град където деца и родители карат заедно. "Нашата група е разнородна", споделя Русенски представител, "има и големи и малки. Това е един много хубав колектив и точно в това ние сме по-интересни от другите групи в България. Примерно Варненската група също са много сплотени, но те са само големи хора. А при нас тука се зараждат най-различни отношения между големи и малки. Големите се научават да уважават малките, малките също така се научават да ни слушат."

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Най четените: